nevtelen

Konferencia Felhívás

Tisztelettel meghívjuk a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Intézete által szervezett

„A Kárpát–medence turizmusának és vidékfejlesztésének aktuális kérdései”

 elnevezésű nemzetközi, tudományos konferenciánkra.

Karunkon és jogelődjén a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán 2006 óta folyik turizmusoktatás. A képzés 10 éves jubileuma és az egyetemünk alapításának 650 éves évfordulója alkalmából konferenciánkkal szeretnénk hozzájárulni a turizmuskutatás, valamint a terület- és vidékfejlesztés legújabb eredményeinek megismertetéséhez, a hazai és a környező országok hasonló területein dolgozó szakemberek közötti személyes kapcsolatok erősödéséhez. Konferenciánkra elméleti és gyakorlati szakemberek, felsőoktatásban dolgozó oktatók és doktori iskolák hallgatóinak jelentkezését várjuk.

A Szervező Bizottság elnöke: Dr. Gonda Tibor

A Szervező Bizottság tagjai: Dr. Slezák–Bartos Zsuzsanna, Dr. Máté Andrea, Angler Kinga, Vas-Guld Zsuzsanna, Krizl Edit, Dr. Koltai Zoltán

Helyszín: PTE KPVK, 7100 Szekszárd, Rákóczi út 1.

Időpont: 2016. november 10. csütörtök

Jelentkezési határidő: 2016. október 30.

A jelentkezéseket a tervezett előadás címével várjuk.

Jelentkezni a www.turizmuskonferencia.hu honlap regisztrációs felületen, valamint a  pecsi.edit@kpvk.pte.hu email címen lehet..

A konferencia regisztrációs díja 5000 Ft/fő, amely összeg tartalmazza az ebéd és a kávészünetek díját, valamint a publikációk megjelenésének a költségét. a publikációkat a  Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok folyóirat (www.turisztikaitanulmanyok.hu) formai követelményeinek megfelelően kérjük november 17-ig.

Határainkon túlról érkező előadók és érdeklődők számára a regisztráció ingyenes.

A konferencia tervezett programja

„A Kárpát–medence turizmusának és vidékfejlesztésének aktuális kérdései”

 Nemzetközi turisztikai konferencia, a turizmusföldrajz, a turizmusmarketing és a vidékfejlesztés szakemberei számára

  1. november 10. Szekszárd

 

Plenáris ülés

Levezető elnök: Dr. Gonda Tibor intézetigazgató

10:00   Dr. Horváth Béla dékán köszöntője

10:15  Az emlék év üzenete, és kiemelkedő eseményei. Dr. Jarjabka Ákos, a PTE Jubileum 650 Emlékév rektori megbízottjának előadása és köszöntője.

10:30   Irányváltás az EU regionális politikájában. Előadó: Dr. Pálné Kovács Ilona akadémikus, MTA KRTK

 11:00 Fejlődik a magyar vidék?! A vidékfejlesztéshez kapcsolódó pályázati célok és lehetőségek.  Agrár- vagy vidékfejlesztésben érintett államtitkár (felkérés alatt)

11:30-12:00 Szünet. Bio Büfé:Bemutatkozik a 2015 évi EDEN(European Destinations of ExcelleNce) versenyének győztese a Mecseki Zöldút.

 12:00-12:20 A turizmusképzés története a Pécsi TudományegyetemenDr. Aubert Antal

12:20-12:40 A Duna Régió Stratégia rendszere és célkitűzései, különös tekintettel a PA3 (kultúra és idegenforgalom) prioritás terület tevékenységére és Duna régiós turisztikai projektkezdeményezésekre vonatkozóan.  Előadó: Dr. Oroszi Viktor György, Külgazdasági és Külügyminisztérium

12:40-13:10 A hazai és a nemzetközi turizmus új kihívásai és trendjei. Dr. Michalkó Gábor

13:10-14:00 Ebéd

14:00-15:30 Szekció ülések

15:30-15:45 Kávészünet, helyi termékek kóstolója

15:45-17:00 Szekció ülések

I. Szekció: Innováció a turisztikai termékfejlesztés és a turizmusmarketing területén A.

Napjainkban az innovációk korát éljük, így a turisztikai termékfejlesztés és a turizmusmarketing területén sincs ez másképpen. Az innovációk egyik legjobb közvetítői az ún. turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek, illetve a klaszterek, akik tevékenységük által sokat tesznek egy-egy desztináció vagy egy-egy turisztikai termék esetében a modern kor kihívásainak megfelelő piaci jelenlét és piacra vitel érdekében. Az innováció, a megújulás képessége napjaink sokat kutatott témája, amelyre mind a kereslet, mind a kínálat, mind pedig a közvetítő szektor részéről jelentős figyelem irányul.

Szekcióvezető: Dr Máté Andrea és Dr Slezák-Bartos Zsuzsanna

II. Szekció: Az ökoturizmus új lehetőségei és formái a Kárpát – medencében, és a “nem növekedés” kérdésköre.

Az alternatív turizmuson belül napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai termék az ökoturizmus. Az ökoturizmus fejlesztése az utóbbi időben különösen hangsúlyos szerepet kapott (pl. programok kidolgozása, látogatóközpontok megnyitása) a Dél-Dunántúlon is, hiszen az emberekben növekszik az igény a védett természeti területek megismerése, valamint a csendes, nyugodt desztinációk felkeresése iránt. A téma nemcsak a növekvő érdeklődés miatt, de a környezeti nevelés és a fenntarthatóság szempontjából is különös figyelmet érdemel. A szekcióban külön figyelmet szeretnénk szentelni a „nem növekedés” kérdéskörének.

Szekcióvezető: Dr. Raffay Zoltán – Handó János (a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter)

III. Szekció: Turizmus és vidékfejlesztési szekció

A turizmus vidékfejlesztésben betöltött szerepe napjainkban vitathatatlan. Egyre több vidéki település és vidéki térség gondolja úgy, hogy a turizmus fejlesztése hosszú távon gazdaságilag megerősítheti a településeket és térségeket. Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy a turizmus nem minden problémára jelent megoldást, éppen ezért is érdemel figyelmet a turizmus és a vidékfejlesztés kapcsolatának, lehetőségeinek vizsgálata. Karunk számára fontos kutatási terület, hogy a helyi termékek előállítás és turisztikai hasznosításuk hogyan segítik a kistelepülések fejlődését.

Szekcióvezető: Dr. habil Koltai Zoltán- Dr. Póla Péter

IV. Szekció: Innováció a turisztikai termékfejlesztés és turizmusmarketing területén B.

Szekcióvezető: Oroszi Viktor, Gonda Tibor

 

A konferenciáról folyamatosan frissülő aktuális információkat szerezhet a www.turizmuskonferencia.hu honlapról.

A konferenciánk médiatámogatója:

 Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok

nevtelen1nevtelen4

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × 4 =